Novosti

7. Bijenale umjetnosti BiH


U Bosanskom kulturnom centru Tuzla (BKC) Tuzla svečano je otvoreno 7. Bijenale “Umjetnost minijature BiH”.

Žiri je izabrao pet najboljih čijim su autorima, direktor BKC-a Tuzla Semir Fejzić, resorni ministar Adem Šehidić, načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović i predstavnici žirija dodijelili nagrade.

Tridesetogodišnjak Jasenko Đorđević iz Tuzle osvojio je Grand Prix 7. Bijenala “Umjetnosti minijature Bosne i Hrecegovine”, a pripala mu je i nagrada za skulpturu. Nagrada za slikarstvo pripala je Mileni Šabić iz Gračanice, za crtež Mensuru Poroviću iz Sarajeva, i za grafiku Ivani Čavar iz Širokog Brijega. Nagradu “Aleksandar Aco Adamović” osvojio je Karl Heinz Heming iz Njemačke.

Bosanski kulturni centar Tuzla bio je organizator i producent 7. Bijenala “Umjetnost minijature Bosne i Hercegovine”, manifestacije kojom se već tradicionalno promoviše minijatura kao značajan segment likovne umjetnosti.

Kako je javio RTV “Slon”, ovom manifestacijom želi se sačuvati minijatura i na taj način podsjetiti na njen značaj u likovnom stvaralaštvu BiH, pa i šire. Ovogodišnje Bijenale “Umjetnost minijature Bosne i Hercegovine” trajalo je do 21. novembra i predstavilo se 184 autora sa 475 radova iz različitih dijelova svijeta.

Izvor: http://www.ekapija.com/website/bih/page/802724/Otvoreno-7-Bijenale-Umjetnost-minijature-BiH-u-Tuzli

You must be logged in to post a comment.