Novosti

Povezani u razlicitostima

Partnerska mreža nevladinih organizacija iz BiH koja realizira projekat „Brdsko-biciklistički kampovi i biciklijade kao veza između ljudi i popularizacija različitosti“ završila je uspješno još jednu veoma značajnu aktivnost. Projekat je finansirala Ambasada SAD u Sarajevu u okviru podrške za razvoj međuetničke saradnje.

Na području naselja Donji Zalukovik u općini Vlasenica održan je trodnevni kamp mladih pod siboličnim nazivom „Povezani u različitostima – Vlasenica 2013“. Pored asocijacije „Zelene Staze – Green Tour“ iz Tuzle, neposredni organizator je i renomirani biciklistički klub „KPL Vlasenica“, koji je bio domaćin „biciklističke karavane“. Učestovalo je stotinu mladih iz područja Doboja, Lukavca, Priboja, Tuzle, Sarajeva, Vlasenice, Živinica i Gnojnice. Prvog dana učesnici su imali brdskobiciklističku foto-safari vožnju na sjevernim obroncima planine Javor iznad Vlasenice, te postavili Kamp i obavili završne pripreme za edukaciju 60 mladih koji su stigli u dvije grupe: polovina iz entiteta Federacija BiH, a polovina sa područja entiteta Republika Srpska. Mladi su podijeljeni u 4 kombinovane grupe imali teoretsku i praktičnu obuku iz pripreme za brdski biciklizam i orijentacije u prostoru sa praktično-pokaznom vježbom. Osim toga svi učesnici su imali edukacionu brdsko-biciklističku vožnju i praktične vježbe za afirmisanje međusobne komunikacije i saradnje. Po okončanju obuke priređena je zajednička „roštiljijada“ i revijalno takmičenje u vještinama na brdskom poligonu.

Učesnicima Kampa pozdravnim riječima podrške obratio se načelnik općine Vlasenica gospodin Dragoslav Todorović. Kamp su posjetili i otvorili predstavnici Ambasade SAD u Sarajevu gospođica Emily Armitage i gospođa Rahela Džidić.

Edukaciju u Kampu su izvodili aktivisti organizatora, volonteri sa odsjeka za Geografiju i Rudarstvo Univerziteta u Tuzli. Trećeg dana Kamp je okončan održavanjem posljednje brdske vožnje biciklista iz partnerskih organizacija Zelene Staze-Green Tour Tuzla, KPL Vlasenica, Topeer Doboj, Eko Leonardo Priboj, MTB Sarajevo, Grupa Lucido, BK Živinice i Mladost Gnojnica.

Učesnici su iskazali visok stepen razumijevanja za međusobne razlike i potrebu da se tolerancijom i međusobnim uvažavanjem ove razlike promatraju kao prednost i bogatstvo, a ne kao faktor koji razjedinjuje društvo i uništava budućnost mladih generacija.

You must be logged in to post a comment.